نشانه های کم آبی در سالمندان

از دیگر نشانه‌ های کم‌ آبی در سالمندان خشکی لب و دهان می‌باشد. با رسیدن آب کمتر به اجزای بدن، مخصوصاً قسمت‌های در تماس با محیط، خشکی اتفاق می‌افتد

نشانه های کم آبی در سالمندان

قشر سالمندان معمولاً با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کنند که از جمله این مسائل می‌توان به مشکلات جسمی اشاره کرد. بیماری‌های جسمی اکثراً از تغذیه ریشه می‌گیرند و آب مهم‌ترین منبع در یک رژیم غذایی بهینه است. سالمندان در طول روز ممکن است با کم‌آبی رو به رو شوند. این مسئله خود را با نشانه‌های متعددی مثل تشنگی، خشکی لب‌ها، تیره شدن ادرار، ضعف و سرگیجه و در بعضی موارد یبوستنشان میدهد . کم‌آبی می‌تواند اجزای مختلف بدن را تحت تأثیر قرار بدهد و آسیب‌زننده باشد. به همین دلیل با راهکارهای متعددی می‌توان جلوی آن را گرفت؛ مثلاً با یک برنامه روزانه منظم نوشیدن آب، مصرف کمتر کافئین، نظارت بر عوارض جانبی داروها و سبک زندگی سالم . اگرچه بسیاری از این روش‌ها موقتی هستند، ولی در کوتاه‌مدت می‌توانند نشانه‌های کم‌آبی را به خوبی برطرف کنند. با این حال، مراجعه به پزشک در صورت مشاهده این مسئله در طولانی‌مدت توصیه می‌شود (اگر به این مسئله علاقه دارید، می توانید مقاله فواید نوشیدن آب در میانسالی را مطالعه کنید).

نشانه ‌های کم‌ آبی در سالمندان کدام‌اند؟

نشانه های کم آبی در سالمندان

نشانه های کم آبی در سالمندان به صورت زیر می‌باشد:

  • احساس تشنگی: معمولاً از نشانه های کم آبی در سالمندان تشنگی می‌باشد. با مصرف مایعات کمتر، گیرنده‌های تشنگی در مغز فعال می‌شوند و به فرد دستور خوردن مایعات را می‌دهند. با این حال، در این سن ممکن است این فرآیند به خوبی انجام نشود و دقت کافی نداشته باشد.
  • خشکی لب و دهان: از دیگر نشانه های کم آبی در سالمندان خشکی لب و دهان می‌باشد. با رسیدن آب کمتر به اجزای بدن، مخصوصاً قسمت‌های در تماس با محیط، خشکی اتفاق می‌افتد و ترک‌خوردگی در این نواحی به شکل خشکی دیده می‌شود.
  • تیره شدن ادرار: از دیگر نشانه‌های کمتر دیده شده کم‌ آبی در سالمندان تیره شدن ادرار می‌باشد. بدن به طور کلی برای حفظ آب در زمان کمبود آب، آب بیشتری از ادرار جذب می‌کند و در موارد شدید، ادرار به رنگ تیره و یا حتی قهوه‌ای درمی‌آید.
  • خستگی و ضعف: بدیهی است که عملکرد بدن به آب وابسته است. پس از آشکارترین نشانه های کم آبی در سالمندان ضعف جسمی می‌باشد. در این حالت، چون آب کافی به اندام نمی‌رسد، ممکن است اختلال در برخی نواحی بدن به شکل ضعف خودشان را نشان دهند.
  • یبوست: یبوست هم می‌تواند از نشانه های کم آبی در سالمندان باشد. همان‌طور که بدن در دوران کمبود آب، آب از مدفوع جذب می‌کند، همین کار را هم برای مدفوع انجام می‌دهد. با کم شدن آب مدفوع، دفع آن مشکل می‌شود و فرد دچار یبوست خواهد شد.

در موارد اندک، برخی عوارض جسمی نادر ممکن است از جمله نشانه‌های کم‌آبی در سالمندان دیده شوند. افت عملکرد ذهنی، فرد نمی‌تواند به خوبی فکر کند. تپش قلب، با کم‌آبی جریان خون به خوبی برقرار نمی‌شود و قلب ناچار است پمپاژ شدیدتری برای رسیدن خون کافی به اندام‌ها انجام دهد. در نتیجه فرد به تپش قلب مبتلا می‌شود. افتادگی صورت، با کاهش حجم آب در بدن، آب از اندام‌ها تحلیل می‌رود. برای مثال، پوست صورت برای حفظ خود به آب نیاز دارد. با خروج آب از آن، پوست افتاده می‌شود و افتادگی صورت رخ می‌دهد. مجله Healthline در مورد نشانه های کم آبی در سالمندان می گوید:

?How can you tell when an elderly person is dehydrated
Look out for symptoms like dry mouth, fatigue, dark-colored urine, and lightheadedness

چگونه می توان تشخیص داد که یک فرد مسن دچار کم آبی شده است؟ به علائمی مانند خشکی دهان، خستگی، ادرار تیره رنگ و سبکی سر توجه داشته باشید.

نشانه های کم آبی در سالمندان
ابتلا به یبوست و تیره شدن ادرار  خستگی و ضعف عمومی بدن 
احساس تشنگی  خشکی لب و دهان

نشانه های کم آبی در سالمندان

راهکار مقابله با نشانه‌های کم‌آبی در سالمندان چیست؟

راهکارهای متعددی برای برطرف کردن نشانه های کم آبی در سالمندان ارائه شده است. در ادامه به برخی از آن‌ها می‌پردازیم:

نشانه های کم آبی در سالمندان

  • مصرف آب به صورت منظم: سالمندان در طول روز حتی زمانی که احساس تشنگی نمی‌کنند، لازم است آب بنوشند. حداقل نوشیدن 8 لیوان آب در روز توصیه می‌شود. با این کار، مشکل کم‌آبی بدن به کلی برطرف خواهد شد.
  • کاهش مصرف کافئین: کافئین از جمله مواردی است که به مسئله کم‌آبی دامن می‌زند و آن را تشدید می‌کند. پس توصیه می‌شود مصرف چای و قهوه در طول روز به حداقل خود برسد.
  • داروها: بررسی عوارض جانبی داروها هم می‌تواند در جلوگیری از کم‌آبی کمک‌کننده باشد. زیرا برخی داروها به صورت غیرمستقیم از حجم آب بدن می‌کاهند و در بروز این مسئله مؤثرند.
  • سبک زندکی سالم: بسیاری از مشکلات مانند کم آبی با رسیدن به یک سبک زندگی سالم از بین خواهند رفت .با ورزش منظم ،خواب کافی و رژیم غذایی مناسب می‌توان عملکرد سیستم های بدن را تنظیم و از مسائل مخاتف همانند کم آبی جلوگیری کرد.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد نشانه های کم آبی در سالمندان صحبت کردیم، به مسئله مهم کمبود آب بدن پرداختیم، دلایلش را بررسی کردیم و راهکارهایی نیز برای مقابله با آن ارائه دادیم. امید است با به‌کاربستن این راهکارها، در سلامت کامل به سر ببرید.