سالمندان از جمله مهمترین اقشار جامعه محسوب میشوند و سلامتی آنها سلامتی جامعه را در پی دارد. از جمله مشکلاتی که سالمندان با آن مواجه میشوند، بحث خستگی در سالمندی است؛ موضوعی که بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم کیفیت زندگی افراد را دستخوش تغییر میکند. سالمندانی که با این مسئله مواجه هستند معمولاً انگیزه و نشاطشان را از دست میدهند و در برخی موارد احساس بیکفایتی میکنند. باید توجه داشت که این مورد تقصیر خود آنها نیست. دلایل بسیاری مثل بیماریهای مزمن، اختلالات خواب و تغذیه نامناسب باعث آن میشود. گاهی هم فقط مقتضای سنشان است. با این حال، راهکارهای متعددی ارائه شده که تا حد زیادی این مسئله را برطرف میکند. ورزش منظم، تغذیه سالم و مدیریت استرس از جمله مهمترین این روشها میباشد. در کل، توصیه میشود افرادی که با خستگی رو بهرو هستند، ابتدا مشکل را ریشهیابی کنند و در مرحله بعد سبک زندگی خود را تغییر دهند (اگر به این موضوع علاقه دارید، می توانید مقاله دلایل خواب آلودگی در سالمندی را مطالعه کنید).
فهرست مطالب
دلایل خستگی در سالمندی کداماند؟
دلایل خستگی در سالمندی به صورت زیر است:
- اقتضای سن: با ورود به سالمندی، بدن بهطور طبیعی ممکن است با مسئله خستگی رو بهرو شود. این مورد معمولاً بهخاطر کاهش سطح انرژی و سوخت و ساز اتفاق میافتد و امری طبیعی است.
- بیماریهای مزمن: بیماریهایی از جمله فشار خون بالا، بیماریهای قلبی، آرتروز و مشکلات ریوی از جمله دلایل خستگی هستند. این بیماریها انرژی زیادی از بدن میگیرند و در نتیجه فرد را در طول روز با مشکل کاهش انرژی مواجه میکنند.
- اختلالات خواب: در برخی موارد، اختلالات خواب نیز میتوانند از علل خستگی در سالمندی باشند. مسائلی مثل آپنه خواب و حرکات پاها در خواب، توانایی مغز برای جمعآوری انرژی خود را میگیرند و در نتیجه باعث ضعف و خستگی در طول روز میشوند.
- تغذیه نامناسب: نداشتن یک رژیم غذایی سالم نیز از دیگر دلایل خستگی است. با نرسیدن مواد مغذی کافی، از جمله آهن و انواع ویتامینها، فرد احساس ضعف و ناخوشی پیدا میکند و دچار خستگی میشود.
- مشکلات روانی: استرس ریشه در بسیاری از مشکلات روزمره ما، از جمله خستگی را دارد. درگیریهای ذهنی تمرکز را از مغز میگیرند و در نتیجه مغز توانایی رسیدگی به امور روزمره خود را از دست میدهد و دچار خستگی میشود.
دلایل خستگی در سالمندی | |
ابتلا به بیماری های مزمن | بروز اختلالات خواب |
ابتلا به مشکلات روانی | تغذیه نامناسب |
مجله Helping Hands Homes در مورد دلایل خستگی در سالمندی می گوید:
Typically, fatigue in the Elderly can be due to receiving medical treatments (such as radiotherapy or chemotherapy). Other causes include untreated pain, recovering from surgery and chronic diseases such as heart or kidney disease, diabetes, liver or thyroid disease, and chronic obstructive pulmonary disease. disease.
به طور معمول، خستگی در سالمندی می تواند به دلیل دریافت درمان های پزشکی (مانند رادیوتراپی یا شیمی درمانی) باشد. علل دیگر عبارتند از درد درمان نشده، بهبودی پس از جراحی و بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی یا کلیوی، دیابت، بیماری کبد یا تیروئید و بیماری انسدادی مزمن ریه. بیماری.
تأثیر خستگی در سالمندی بر زندگی
در ادامه به برخی تاثیرات خستگی در سالمندی اشاره کردیم:
- انگیزه: طبیعی است که قشر سالمند وقتی توانایی انجام کارهای روزمره خود را نداشته باشد یا حوصله خود را از دست بدهد، دچار بیانگیزگی شود. در این مورد، معمولاً افراد بیهدف از خواب بیدار میشوند و دیگر از فعالیتهایی که قبلاً برای آنها رضایتبخش بوده، لذت نمیبرند.
- بیکفایتی: در مرحله بعد، افراد احساس بیکفایتی میکنند. اینکه میبینند اطرافیانشان مدام به آنها کمک میکنند، احساس بیکفایتی کرده و ممکن است دچار افسردگی و کمبود اعتماد به نفس شوند.
- انزوا: افراد خسته و کمحوصله چون حوصله تعامل با اجتماع را ندارند، معمولاً گوشهنشین میشوند. این مسئله باعث انواع درگیریهای فکری و در نهایت مشکلات جسمی و روانی میشود.
راهکارهای مقابله با خستگی در سالمندی کداماند؟
راهکارهای جلوگیری از خستگی در سالمندی بهصورت زیر است:
- ورزش منظم: با انجام فعالیتهای روزانه، خودبهخود نشاط فرد افزایش پیدا میکند و خستگی خود را فراموش میکنند. حتی اگر این فعالیت به اجبار دیگران هم باشد، جسم در کوتاهزمان خود را بازیابی میکند.
- تغذیه سالم: ممکن است خستگی در سالمندی به دلایل تغذیهای باشد و مشکلاتی مثل کمخونی میتوانند به این مسئله دامن بزنند. بنابراین، با یک رژیم غذایی مناسب میتوان به راحتی از خستگی جلوگیری کرد.
- مدیریت استرس: از جمله مهمترین مسائل در خستگی، استرس میباشد. با تحت کنترل درآوردن درگیریهای ذهنی و پرداختن به کارهای مفید میتوان با خستگی روزمره مقابله کرد.
- خواب کافی: از دیگر راهکار های مقابله با خستگی در سالمندی داشتن خواب کافی میباشد .با داشتن خواب کافی مغز توانایی مواجه با مسائل روزمره را دارد و در طول روز دچار خستگی نخواهد شد.
سخن پایانی
در این مقاله به موضوع خستگی در سالمندی پرداختیم، دلایل آن را بررسی کردیم و در ادامه تأثیرات آن در زندگی اجتماعی را عنوان نمودیم. راهکارهای کلیدی نیز ارائه کردیم تا از آنها بهره ببرید. امید است با بهکار بستن هرچه بیشتر این روشها در سلامت باشید.
نویسنده: محمدرضا نساجان
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها