تغذیه جز جدا ناپذیر از زندگی هر فرد است و با بالارفتن سن و بروز برخی مشکلات، اهمیت بیشتری نیز پیدا میکند. به طور کلی، بدن سالمندان با ورود به این دوران به تغذیه بیشتر و مقویتری نیاز پیدا میکند. همچنین، گروهی از سالمندان به دلیل شرایط جسمی خاصشان تغذیه شخصیسازیشدهتری دریافت میکنند.در این مقاله میخواهیم به شیوه تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر صحبت کنیم. شاید برای شما هم سوال باشد چه تغذیهای مناسب افراد سالمند است و چگونه باید مصرف شود.ابتدا باید گفت مصرف برخی مواد غذایی مانند تغذیه پرکالری و پرشکر برای افراد مبتلا به زوال عقل مناسب نمیباشد. همچنین، مواد غذایی با سدیم بالا میتوانند فشار خون را بالا ببرند و در بحث آلزایمر موثر واقع شوند. به طور کلی توصیه میشود تغذیهای متنوع و مناسب همراه با مصرف زیاد آب برای همه افراد، از جمله افراد مبتلا به آلزایمر،داشته باشند.در کنار این، لازم است به نکاتی نظیر بیاشتهایی این افراد و دلایل بیاشتهایی آنان که معمولاً ناشی از داروهای مصرفی، دندان مصنوعی و حس بویایی و چشایی باشد، نیز پرداخته شود. علاوه بر این، زمانی مشخص برای صرف غذا در نظر بگیرید تا این گروه تمایل بیشتری به خوردن غذا نشان دهند. گاهی اوقات تشویق آنها برای صرف غذا و استقلال دادن به آنها نیز میتواند مفید واقع شود (اگر به این موارد علاقه دارید، می توانید مقاله مراقبت های دوران میانسالی را مطالعه کنید).
تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر
بهطور کلی در شیوه تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر، توجه به نوع مواد غذایی در رژیم غذایی بسیار حائز اهمیت است. بهطور کلی، برخی مواد غذایی مضر هستند. برای مثال، غذای چرب، صرف نظر از اینکه برای بیماران مبتلا به چربی خون آسیبرسان است، برای دیگر گروهها نیز میتواند مضر واقع شود. در نتیجه، موادی که در ادامه عنوان میشوند نه تنها برای افراد مبتلا به آلزایمر، بلکه برای بقیه افراد هم آسیبرسان هستند.
- عدم استفاده از غذاهای پرکالری و اشباع شده: غذاهای پرکالری و اشباعشده میتوانند آلزایمر را تشدید کنند. توصیه میشود استفاده از این دسته مواد مانند کره و روغن حیوانی را محدود کنید.
- عدم مصرف شکر: مصرف شکر نیز در مرحله بعد، بهطور ویژه در ابتلا به آلزایمر، نقش دارد. شیرینیجات مصنوعی و شکلات با اینکه مقداری کالری دارند ولی هیچگونه ویتامین، مواد معدنی و فیبر برای بدن شما تأمین نمیکنند. در نتیجه توصیه میشود مصرف شکر و مواد غذایی دارای شکر محدود کنید.
- عدم مصرف سدیم: محدود کردن مواد غذایی با سدیم بالا، مانند غذاهای پرنمک، میتواند از جمله دیگر نکات شیوه تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر باشد.
بهطور کلی، با رعایت این نکات و در کنار آن داشتن یک رژیم غذایی مناسب و نوشیدن آب فراوان، میتوان در پیشگیری و کنترل آلزایمر مؤثر بود. مجله Alzihmer Assocaiton در مورد شیوه تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر می گوید:
Offer vegetables, fruits, whole grains, low-fat dairy products and lean protein foods. Limit foods with high saturated fat and cholesterol
سبزیجات، میوهها، غلات کامل، محصولات لبنی کمچرب و غذاهای پروتئینی بدون چربی را پیشنهاد دهید. غذاهای حاوی چربی اشباع شده و کلسترول بالا را محدود کنید
شیوه تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر | |
عدم استفاده از غذاهای پر کالری | عدم استفاده از غذاهای پرچرب |
عدم استفاده از شکر | عدم استفاده از نمک و سدیم |
چگونه بی اشتهایی را در بیماران مبتلا به آلزایمر رفع کنیم؟
بیاشتهایی از جمله دیگر نکات شیوه تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر است. افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است میل کافی برای خوردن غذا از خود نشان ندهند؛ در نتیجه باید کاری کنید که آنها به روال قبل بازگردند. مواردی که توصیه می شود در این زمینه انجام دهید، به شرح زیر هستند:
- ابتدا داروهای آنها را بررسی کنید؛ برخی از داروهای این گروه میتوانند عوارض جانبی بیاشتهایی داشته باشند.
- گاهی اوقات دندانهای مصنوعی نیز میتوانند آنها را اذیت کنند و اشتهایشان را کاهش دهند.
به طور کلی باید بدانید سالمندان مبتلا به آلزایمر حس بویایی و چشایی کمتری دارند؛ به همین دلیل بوی غذا را به خوبی حس نمیکنند و نمیتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.
مصرف غذا را برای بیماران آلزایمری ساده کنید!
در پاسخ به این سوال که شیوه تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر چگونه است، باید به این نکته توجه کرد که گاهی اوقات نحوه سرو و صرف غذا میتواند تغذیه آنها را دچار چالش کند. در ابتدا توصیه میشود حواسپرتیهای موجود در محیط اطراف را هنگام صرف وعدهها محدود کنید. این موضوع از کلیدیترین شیوههای تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر است. علاوه بر این، میزی که میچینید باید ساده باشد، زیرا شلوغی باعث درگیری ذهن سالمند و خسته شدن او میشود. دمای غذا را نیز بررسی کنید؛ برخی افراد مبتلا به آلزایمر نمیتوانند دمای آن را به خوبی تشخیص بدهند. در انتها، لازم است به فرد زمان کافی برای صرف غذا بدهید و همچنین به نیازهای او در غذا خوردن پاسخ دهید تا باعث رنجش او نشوید. اگر بیمیلی این گروه تشدید پیدا کرد، به آنها استقلال کافی دهید تا خودشان غذا بخورند و لقمه بگیرند و کارهایی از این قبیل انجام دهند، البته این استقلال تا حدی باشد که آنها خسته نشوند.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد شیوه تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر صحبت کردیم. در ابتدا به مواد غذایی مفید و مضری اشاره کردیم که مصرف آنها برای این گروه میتواند مفید یا مضر باشد. سپس نکاتی برای رفع بیاشتهایی آنها و ناراحتیها هنگام غذا خوردن را ارائه دادیم. امید است با رعایت این نکات، شیوه تغذیه در بیماران مبتلا به آلزایمر متناسب با سالمندتان را پیدا کنید.
نویسنده: محمدرضا نساجان
ارسال پاسخ
نمایش دیدگاه ها